• Română
  • English

MUTUAL LEARNING WORKSHOP – ANGAJAMENTELE ROMANIEI IN SPATIUL EUROPEAN AL INVATAMANTULUI SUPERIOR SI IMPACTUL ACESTORA ASUPRA FINANTARII EDUCATIEI



poze 006In cadrul activitatii A7.7 a Modulului de lucru IV a fost organizat cel de-al treilea Mutual Learning Workshop care vizeaza angajamentele Romaniei in Spatiul European al Invatamantului Superior (EHEA) si impactul acestora asupra finantarii educatiei.

Evenimentul s-a desfasurat in zilele de 22 si 23 martie 2013, reunind fosti reprezentanti ai Romaniei in Bologna Follow-Up Group si fostii membri ai Secretariatului Procesului Bologna, gazduit de Romania in perioada 2010-2012.

Intalnirea de lucru a debutat cu introducerea invitatilor in tema dezbaterilor, facuta de doamna Ligia Deca, coordonatorul Modulului IV, si de domnul Liviu Matei, expert in cadrul proiectului si coordonator al studiului privind angajamentele Romaniei in EHEA. Cei doi au subliniat importanta acestor discutii pentru elaborarea unui document de substanta care sa serveasca decidentilor din zona invatamantului superior. Doamna Cristina Fit a prezentat apoi o scurta analiza asupra celor doua dimensiuni abordate de aceasta intalnire, si anume internationalizarea educatiei si mobilitatea, cu accent pe directiile asumate de Romania.

Expertii prezenti au analizat rand pe rand angajamentele din Comunicatele Ministeriale aferente Procesului Bologna pentru a veni cu propuneri de recomandari privind indeplinirea acestora. Astfel, s-a discutat despre masurile adoptate pana in prezent de catre institutiile abiltate, precum si despre potentialele linii de actiune, in vederea cresterii atractivitatii universitatilor romanesti la nivel global. Mobilitatea studentilor si a cadrelor didactice, precum si situatia etnicilor romani din strainatate au fost alte subiecte abordate.

Cea de-a doua zi a acestui Mutual Learning Workshop a prilejuit noi runde de discutii, precum si posibilitatea de a concepe structura documentelor privind angajamentele Romaniei in EHEA din perspectiva internationalizarii si a mobilitatii. Totodata, expertii au agreat, continuarea dezbaterilor in cadrul unor noi intalniri similare, care sa conduca la finalizarea studiului general referitor la angajamentele Romaniei in Spatiul European al Invatamantului Superior.

Detalii suplimentare puteti obtine consultand agenda alaturata a intalnirii, pe care o gasiti

.